Stampen

Wat is het?
Bij stampen (ook wel stansen genoemd) kunnen één of meer vormen, maar ook bijvoorbeeld gaten aan een plaat, strip of product worden gegeven.

Hoe werkt het?
Stampen of stansen gebeurt door middel van stempels. MD3 beschikt over een eigen gereedschapmakerij en bedenkt, ontwerpt en vervaardigt zelf in eigen huis de benodigde gereedschappen voor uw product. Dit gereedschap is van staal gemaakt en is heel zuiver van maat. Het gereedschap wordt gemonteerd onder een hydraulische pers of mechanische excenterpers. Het wordt zeer nauwkeurig afgesteld, waarbij het onderstempel en bovenstempel goed op elkaar moeten aansluiten. De plaat, strip of het product wordt tussen het gereedschap geplaatst. Het gereedschap gaat dicht en open en de gewenste bewerking is voltooid.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen simpele enkelvoudige stempels en complexe meervoudige stempels. Een simpel enkelvoudig stempel is bedoeld voor één vervorming of bewerking. Hierbij wordt het materiaal of product met de hand ingelegd en uitgepakt. Bij een complex meervoudig stempel volgen twee of meer bewerkingen elkaar op in één en hetzelfde gereedschap. Zulke gereedschappen worden ook vaak aangeduid als volg-/zet-/snijstempels. Iedere bewerking in dit gereedschap wordt een station genoemd. Het materiaal of product schuift telkens één stap door van het ene station naar het volgende. Als alle stations gepasseerd zijn, is het product gereed.

Stampstempels zijn zeer geschikt voor vaak terugkerende producten of bewerkingen. Als de gereedschappen eenmaal zijn aangemaakt, zijn de kosten voor het stampen / stansen laag, vanwege de zeer korte cyclustijden.

Wat kun je ermee?
Voorbeelden van stampen zijn montagebeugels, complete gatenpatronen (in één keer) in montageplaten of verlichtingskappen, gaten voor wartels in grondpotten, decoratiestukken (zoals bladeren) voor hekwerken, afstandbussen en montagepennen met intern of extern schroefdraad in producten.

Share This