Forceren

Wat is het?
Forceren is een methode om met name ronde producten spaanloos te vormen uit plaatmateriaal. Hierbij kunnen diverse soorten metaal worden gebruikt, waaronder bijvoorbeeld aluminium, ijzer, RVS, koper en messing. Tegenwoordig kunnen ook sommige niet-ronde vormen door middel van de forceertechniek vervaardigd worden. Wij bespreken de mogelijkheden van forceren graag met u, evenals de voor- en nadelen ten opzichte van dieptrekken (persen) en andere technieken.

Hoe werkt het?
Voor het forceren wordt er een forceergereedschap (oftewel een mal) gemaakt in de vorm van het gewenste product. Dat gebeurt in eigen huis in de gereedschapmakerij van MD3. Deze mal wordt op een forceermachine gemonteerd. Het plaatmateriaal wordt vastgeklemd, waarna het forceren kan beginnen. Er komt een draaiende beweging op gang en de plaat wordt in één of meer fasen (afhankelijk van vormgeving en maatvoering) over de mal heen gevormd. Het resultaat van het forceren is een holle kopie van de mal.Forceren was vroeger zwaar lichamelijk en ambachtelijk handwerk. Tegenwoordig gebeurt dit computergestuurd (CNC). CNC-gestuurd forceren biedt een aantal grote voordelen ten opzichte van handforceren: grotere plaatdiktes, stuggere exotische materialen, identieke producten, nauwere toleranties, goedkopere producten door snellere productie en kortere levertijden.

Wat kun je ermee?
Met de forceertechniek kunnen vele (hoofdzakelijk ronde) vormen worden vervaardigd. Voorbeelden zijn fruitschalen, velgen, machineonderdelen, vazen, deksels, lampenkappen, dakdoorvoeren, urnen, verkeersborden en vele andere producten en toepassingen. MD3 vertelt u graag meer over de talloze mogelijkheden van forceren.

Share This